24
фев
2016
0
оферти 8 март софия

Защо е толкова важно да празнуваме на 8-ми март?

Ден на майката, ден на жената, празник на трудовата жена, ден за международно признание на женските права…да, става въпрос за 8 март. Откакто сме в малко по-осъзната възраст сме запомнили този ден с цветя, картички и стихотворения за мама, баба или учителката в училище. В юношеска възраст младите дами очакват и те на свой ред да бъдат удостоени с цветя, заради факта, че вече са пораснали момичета. Истината е обаче, че в съвременното съзнание вече не съществуват възрастови граници, що се отнася до проявяване на уважение към представителките на нежния пол. Всяка година на 8 март навсякъде по света се организират хиляди събития, които да вдъхновят жените и да ознаменуват техните постижения. В една глобална мрежа се свързват от политически и бизнес конференции до по-локализирани базари, модни ревюта или театрални представления.

Първите стъпки към необходимостта от такъв празник са проследяват още в края на XVIII и началото на IX век в Америка, когато потисничеството и несправедливостта подтикнали жените да дадат свободен израз на гласа си чрез кампании за промяна. Тогава датата е 28 февруари 1909 г. През август 1910 г.  се състои първата международна конференция на жените, по инициатива на Социалистическата партия в САЩ. Тогава е решено да бъде отбелязван Международен ден на жената в един от първите недели на пролетта, като стратегия за подкрепа на равните права (включително избирателното) на жените. Австрия, Германия, Швейцария и Дания първи поставят основите на традицията на 19 март, а 8 март се превръща в емблематична дата едва през 1913 г. С всяка изминала година празникът утвърждава замисъла и устойчивостта си. Сега 8 март е официален празник в Афганистан, Армения, Азербайджан, Беларус, Буркина Фасо, Камбоджа, Китай (за жените само), Куба, Грузия, Еритрея, Казахстан, Киргистан, Лаос, Мадагаскар (за жените само), Молдова, Монголия, Таджикистан, Уганда, Русия, Непал, Украйна, Узбекистан, Виетнам, Замбия.

В България, макар и да не е официален, се отбелязва всяка година. Традицията на този ден дава шанс на мъжете да заявят внимание към майките, съпругите си, приятелките си, колегите си с цвете или малък подарък.

8 март в софия ресторант

И тази година няма да пропуснем да вдигнем наздравица за постиженията на жените – в миналото, в настоящето и бъдещето.

Не пропускай ТОП Офертите на FPI Hotels & Resorts за:

8 Март в Созопол

Loading Facebook Comments ...